dimarts, 14 de gener de 2014

Tipologia textual a través d'una imatge

Escriptura de textos a partir d'unes imatges.
A partir d'una de les il·lustracions proposades (o d'altres que vulgueu) heu de fer els textos següents:
  1. Text narratiu, retòric i conversacional (mínim 30 línies)
  2. Text descriptiu (mínim 10 línies)
  3. Text expositiu (mínim 5 línies)
  4. Text publicitari (una frase suggeridora)
Ací us deixe un exemple.
Text narratiu, conversacional i retòric
Frida era una dona que vivia a Mèxic. Estava feliçment casada amb un home anomenat Marià i tenien un fill de cinc anys que es deia Josep. A la família els encantava viatjar amb cotxe pels voltants de Mèxic i conéixer nous llocs. Els fotografiaven tots. Tenien un àlbum de llocs que havien visitat.
Aquell matí es disposaven a anar cap a un poblet que ni ells en sabien el nom. Van pujar al cotxe i Marià  a posar les ranxeres preferides del seu fill. Frida cantava animada. No volia reconéixer-ho però li encantaven també!
De sobte, uns llums grocs van encegar els passatgers del cotxe i... silenci, desconhort, sang...
Frida va despertar en un hospital. No podia moure’s. Un ferro l’atravesava de dalt a baix.
-Què ha passat? Què és açò?
El metge no trobava les paraules adequades per dir-li a Frida tot el que havia ocorregut en aquell fatídic accident.
-Bé, senyora Frida. Vosté ha patit un accident molt molt greu. Ha hagut de ser operada urgentment per tal de salvar-li la poca columna vertebral que no ha estat danyada. Acabem de telefonar als seus pares. Necessitàvem una sèrie de permisos per començar a efectuar els tràmits de...
-I Josep? I Marià?
-Sent comunicar-li que el seu marit i el seu fill han mort.
-No, no! No pot ser. No pot ser.
-Ho sent molt.
-No pot ser!
Frida no podia creure el que escoltava. Marià i Josep morts! Morts! Per què aquell déu amb qui ella creia li havia fet aquella jugada macabra? Com?

Text descriptiu
La dona apareix mig nua enmig d’un paisatge que sembla el desert. És una dona bella però se li intueix un bigot que la masculinitza i una sola cella que intenten demostrar que la xica és poc femenina, lletja. Els cabells són negres i llargs i li arriben a mitja esquena.
La nuesa del cos destaca pel protagonisme que rep un ferro que representa la columna vertebral que la forada de dalt a baix i que dóna sensació de dolor i sofriment accentuada pels claus punxeguts que li foraden el cos.
El semblant és trist, apagat, sense vida. La imatge representa la tristesa i el dolor controlat, sense exageracions.

Text expositiu
A través d’aquesta imatge es vol mostrar la malaltia de la columna rovellada. Es tracta d’una malaltia que han descobert a mitjan segle XX un grup de metges canadencs. És una malatia en què a poc a poc, els glòbuls rojos es mengen els ossos que conformen la columna vertebral humana i el cos de l’individu va perdent mobilitat i estabilitat.
Ara ja fa un any, un grup d’experimentats científics canadencs han descobert que aquesta malaltia té cura. Pot operar-se posant un ferro que faça d’eix vertebrador del cos humà. L’operació és molt complicada i té un 50% de probabilitats fatídiques.

Text argumentatiu, publicitari


Ànim amb l'activitat!

Ací us deixe algunes de les imatges que podeu usar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada